Lite mer om vår förskola

Vad kul att du vill läsa mer om oss. Nedan ska vi försöka sammanfatta det viktigaste du behöver veta om vår förskola. Om du undrar över något annat som inte nämns i denna text är du såklart välkommen att höra av dig till oss med dina frågor.

Så funkar det

Vår förskola drivs sedan 2009 som en ekonomisk förening. Att vara medlem i vår förskola innebär att du får möjligheten att påverka ditt barns vardag i större utsträckning än i en allmän förskola. Hos oss finns plats för 20 barn i åldern 1-5 år och eftersom vi driver verksamhet i mindre skala, har alla en möjlighet att göra sin röst hörd. Vi medlemmar deltar i en vår och höststädning och turas om att sitta i styrelsen. Vi har även en nära gemenskap bland föräldrarna och träffas ett par gånger per år för att diskutera hur vi kan göra det ännu bättre för våra barn. Personalen består av förskolechef, pedagog, barnskötare samt en egen kock.

Filosofi och fokus

Verksamheten på Trollnäs förskola utgår från tanken om barnet i centrum. Detta innebär att vi pedagoger är mer lyhörda för barnens intressen, tankar och frågor, och att detta ska vara utgångspunkten i vårt arbete med barngruppen.
Vi har ett förhållningssätt som grundar sig på respekt, dialog och att behandla alla lika. Det är ett ständigt pågående arbete som kräver engagemang och en positiv människosyn. I en positiv människosyn ser vi att alla vill och gör så gott de kan. På Trollnäs förskola känner vi glädje, gemenskap och trivsel genom att möta varandra på ett positivt och demokratiskt sätt. Vi ser olikheter som något berikande. Olikheter ökar förmågan till empati, förståelse och lär mig något om mig själv. När man visar på olikheterna ser man också likheterna.

Maten

Maria i köket lagar mat med råvaror från lokala leverantörer. Varje dag serveras frukost, lunch och mellanmål samt fruktstunder. Här får vissa föräldrar problem, för när barnen önskar ”lika god mat som på förskolan” är det inte många som klarar av att leverera. 🙂
Vissa dagar genomförs pedagogisk matlagning där barnen tillsammans med Maria eller någon annan ur personalen får laga mat eller baka till de gemensamma måltiderna.

Lokaler och gård

Våra välanpassade lokaler ligger i ett lungt villaområde med nästan obefintlig biltrafik. Vi har ett stort rum i mitten av huset där vi samlas, äter, leker och umgås. Utöver det har vi ett målar- och pysselrum där barnen kan stimulera sin kreativa sida och ett ”aktivitetsrum” där man med klossar och andra byggstenar skapar allt från kojor till slott. På vår gård finns massor av lekyta, klätterställning, lekstuga, gungor och mycket mer. Precis bakom förskolan finns en stor gräsyta med fotbollsplan, klättervägg och pulkabacke. Allt givetvis anpassat för barn i förskoleålder. Inom gångavstånd finns det bad- och idrottsplats, klätterberg samt obegränsat med tallhed att ströva i.